Etikettsjukdomar
Läst 93116 ggr
MarHai
2009-02-16, 17:47

Raynauds sjukdom

Anfall med kraftig sammandragning av pulsådrorna till fingrar och händer. Ger ibland känslobortfall och vita fingrar. Kan t.ex. utlösas av kyla, stress och elektrisk stöt.

Vita fingrar eller tendens till detta kallas för Raynauds fenomen. Det beror på episoder, då det rinner för lite blod genom fingrarna, som först blir vita, sedan blåaktiga, för att till sist bli röda och varma, när man kommer in i värmen. Det samma kan hända med tårna, nästippen och tungspetsen. Sjukdomen uppträder vanligtvis vid utsättning för kyla, men kan också utlösas av känslomässig stress.

När fingrarna är vita eller blå, är det ofta domning, köldkänsla och känslobortfall i fingrarna, medan det ofta kommer dunkande smärtor under uppvärmningsfasen, när kramper i de små pulsådrorna löser sig och det rinner en mycket blod ut till fingrarna igen.

Orsaken är en överreaktion från det omedvetna, sympatiska nervsystemet, som normalt drar ihop pulsådrorna i huden för att spara på värme, när det är kallt. Vid svåra tillfällen kan det uppstå smärtsamma sår. Och i sällsynta tillfällen kan sjukdomen sluta med amputation.

Man talar om Raynauds sjukdom när man har uteslutit andra orsaker till sjukdomen. Kvinnor drabbas oftare av Raynauds sjukdom och det är ofta samtidigt en tendens till migrän och hjärtkramp. Oftast hittas dock inget onormalt vid undersökningen.

Av andra orsaker till Raynauds sjukdom kan nämnas bindevävnadssjukdomar (sklerodermi och LED), åderförkalkning, sjukdomar i nervsystemet, vissa blodssjukdomar samt åtskilliga former av medicin, först och främst migränmedicin, beta-blockerare och medel för cellgiftbehandling.

Fenomenet ses också oftare hos människor som arbetar med vibrerande handverktyg, hos pianister och hos dem som använder skrivmaskin eller dator mycket. Elektrisk stöt och förfrysning kan också utlösa sjukdomen. Var femte yngre kvinna har Raynauds sjukdom i mild grad, medan det mest är män som får de allvarligare tillfällena av sjukdomen.

Rekommendationer

Generella kostråd för sjuka och friska samt råd om sjukdomsförebyggande livsstil finns i biblioteket. Klicka här

De flesta med Raynauds sjukdom har bara milda symtom och sällan hela tiden. De bör undvika att bli onödigt utsatta för kyla och de förmanas att klä sig varmt och använda handskar/vantar. Huvud och fötter bör också hållas varma. Tobaksrökning ska helt undvikas då detta starkt drar ihop pulsådrorna. Orsaken till sjukdomen ska självklart avlägsnas eller behandlas.

Gingko biloba preparat och Padma 28 kan användas eftersom de båda har positiv verkan på cirkulationen. Fiskolja har också bra effekt.

I några fall av vita fingrar kan det vara frågan om ett så kallat karpal tunnel syndrom (se denna), där handledsbandet som går från roten av tumfingerkullen till roten av lillfingerkullen, förtränger den kanal som för senor, nerver och blodkärl ner till hand och fingrar.

Det kan också röra sig om en svullnad av senslidan på grund av överbelastning, så att platsförhållandena blir förträngda av den orsaken. Om man slår på detta handledsband med ett finger och kan märka domning ut i fingrarna från bandet, är det tecken på att det är detta det beror på. En specialist i neurologi kan bekräfta/utesluta en sådan diagnos.

Det finns olika former av handvärmare och dylikt som kan användas utomhus. Dessa kan fås i scout- och fritidsbutiker.

Man kan också försöka med akupunktur och zonterapi.

Konventionell behandling:

I svårare fall behandlar man med ämnena nifedipin, diltiazem, prazozin, doxazosin eller terazosin. Av och till kan ett kirurgiskt ingrepp på centret i det omedvetna nervsystemet (sympatectomi) övervägas, om inget annat hjälper, men effekten är ofta förbigående.

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin

SandraG
2009-03-31, 20:56
#1

Usch så obehagligt det ser ut Obestämd

tlover
2013-10-04, 08:10
#2

Jag har detta och ledvärk pga det (enligt reumatologen i alla fall) jag har däremot inte hört talas om nån annan som har värk pga Reynauds.

Jag har också "blåsor" (som ledde till diagnos) som jag ofta får i skov (men även annars)som ingen arbetsterapeut (eller nån annan för de delen) sett förut och dom gör att att jag i dåliga perioder inte ens kan klä mig själv.

Jag har ju det i fötterna också (inte bara tårna, tex hälen kan jag få på) med samma medföljande blåsor som gör att jag i perioder knappt kan gå.

Däremot så gjorde jag i helgen en salva som gör att fingrarna snabbare blir "normala" och utan den vanligtvis medföljande smärtan 🙂(och läkarna kan inte göra nånting alls och jag kan koka ihop en salva hemma, lägga till några eteriska oljor och hjälpa det och det hemifrån köket)

l'm back

Upp till toppen