Allmänt

Reumatikervård i Sverige?

2018-01-02 13:33 #0 av: Sommarek

Hej gott folk! Jag är gift med en reumatiker som just nu arbetar, och därför även går på läkarbesök, i Danmark. Nu funderar vi dock på att starta eget här i Sverige, och därmed kommer det att bli läkarbesök här i fortsättningen. Vi är dock lite bekymrade över att det kommer att bli svårt att få hjälp här (som med så mycket annat); att det kommer bli tiotals nya undersökningar för att konstatera något som redan är ett faktum, långa köer och att man måste kämpa för att få mediciner och annat, till exempel. Vi hoppas ju att vi oroar oss i onödan, så därför är jag lite nyfiken på vad ni som får behandling för detta i Sverige har för erfarenheter av vården? Jag förstår ju att det varierar från plats till plats, men tänkte att det kanske överlag fanns en känsla för hur det funkar (om det hjälper kommer vi antagligen att bo i Halland). Tacksam för all input!

Anmäl
2018-01-07 12:42 #1 av: ApanAnn

Be att få ut journaler och sånt. Jag vet inte om den danska reumatologen kan skicka en remiss till en svensk reumatologmottagning, men det kanske skulle hjälpa.

Anmäl
2018-01-07 16:42 #2 av: Sommarek

Tack för tips!

Anmäl
2018-01-07 17:22 #3 av: ApanAnn

Jag har tyvärr bara erfarenhet av att flytta och byta specialistläkare inom Sverige, och då kan det vara smart att ha journaler och sånt på papper. Då vet läkarna vad som är gjort och behöver inte göra om det.

Men finns diagnosen reumatism och den behandlas så brukar inte läkare börja ändra om i behandlingsplanen eller hitta på nya diagnoser det första de gör.

Annat bra-att-göra:
Sök rätt på en sjukgymnast. På många ställen går det att söka utan läkarremiss.

Gå med i reumatikerföreningen och lokalavdelningen på orten. Ibland har de aktiviteter, rabatter och till och med bassängträning för medlemmar.

Anmäl
2018-01-08 08:45 #4 av: Sommarek

#3 Den är i behandling, så det är ju skönt på så sätt.  :)  Bra idé med föreningen, tack!


Anmäl
2018-01-08 11:23 #5 av: ApanAnn

Danska recept går att få expedierade i Sverige om samma medicin finns i Sverige, fast då är det ingen läkemedelsrabatt. Så för att vara helt hundra säker på att inte få glapp i behandlingen går det ju att be att få nåt extra recept med för säkerhets skull.

Anmäl
2018-01-09 10:22 #6 av: Sommarek

#5 Bra poäng, tack!

Anmäl