Okänd diagnos

Symptom i händerna?

2017-05-30 13:30 #0 av: Linjen

Hej.

Ni som har ledvärk i händerna, vad har ni för diagnos och vilka symptom har ni? Jag har haft ont i lederna i fingrarna, främst under vintrarna under kanske 4 år och för varje år har det eskalerat och hållit i sig i längre perioder (hela vintern denna gång). Förra sommaren hade jag dock ont till och från trots att jag inte haft det under den årstiden tidigare. Jag var hos läkaren för ca en månad sedan för att ta prover för reumatism, men han tyckte inte att mina besvär påminde om det eftersom jag inte hade tydligt svullna knogar, kan röra mig utan problem och inte hade några blåmärken kring lederna. (Jag är ganska vig även fast jag är stel på något märkligt sätt)

Nu är det bättre antagligen pga värmen (eller för att jag har börjat med MSM), men istället är händerna varma och svullna. Inte jätte svullna men det känns att det är svullet när jag knyter händerna och på kvällarna pulserar det i dom. Proverna hos läkaren visade inget. Jag är inte ute efter att få massa mediciner, men det hade varit skönt att veta vad som orsakar värken och då kanske kunna göra något åt det med tex rätt träning av muskler eller liknande. Och dessutom är jag ju orolig att det är något som ska spridas till andra kroppsdelar.

Nu sa läkaren att jag ska få träffa en arbetsterapeut, men ska jag nöja mig med det? Eller borde jag kräva att få en större utredning hos en specialist? Just nu känns det väl inte nödvändigt, men om jag får lika ont igen som jag hade i vintras blir min vardag lidande då jag inte kan använda händerna som vanligt.  Och ni med reumatism i händerna, hur känns det för er? Syns det något och vilken hjälp har ni fått? Jag är medveten om att det kanske inte alls är det jag har, men är ändå nyfiken av att jämföra lite och höra hur ni fått eran diagnos (om ni har någon)?

Hoppas att någon orkar läsa, ber om ursäkt att det blev så långt...

Anmäl
2017-06-04 15:37 #1 av: ApanAnn

Alltid bra att få komma till arbetsterapeut, oavsett varför händerna gör ont!

Anmäl
2017-06-04 23:02 #2 av: nypisnina

Jag har artrit och när jag har ont i händerna så är det oftast i knogarna och de lederna på fingrarna som kommer närmast knogarna. Jag ser aldrig svullnader men jag känner det ibland när jag knyter händerna att det liksom är spänt inuti lederna och min läkare hittar svullnader ibland. (Det kan han dock göra även då jag inte har värk i dem.) Min värk i händerna gör att jag är stel (är överrörlig och stel och har ofta startsmärta) och jag har svårt att greppa saker, öppna mjölkpaket en tidig morgon då jag har värk är svårt eller ibland omöjligt, men jag medicineras nu så nu fixar jag det mesta. Tror dessutom att MSM pulver funkar för mig. Värken finns hela tiden och kan kännas brännande och lite som enkelstötar - det är dock sällan det gör så ont som tur är. Glad

En biverkning eller vad man ska säga som jag har fått av MSM pulver är svettningar och när jag är varm så svullnar jag upp en del. Det hinner alltid gå över innan jag ökar min dos av MSM och varje gång jag ökar så är det samma sak. Svettas som en gris haha!

Jag tycker att du ska sluta oroa dig och fokusera på det som är bra i din kropp, om det är reumatism så behöver det inte sprida sig och om det gör så kan man hålla det i schack. Det finns också bra bromsande metoder som kan ta till så att man kan må bra, eller rätt bra, trots sjukdomen. Med oro följer ofta mer smärta så fokusera på ditt välmående och fortsätt söka hos läkare och arbetsterapeut tills du får bukt på problemet. Gör saker som du mår bra av. Mår man bra psykiskt och inte oroar sig så mår man bättre i kroppen. Under de år som jag har haft sjukdomen så har jag aldrig varit så dålig som när jag mådde psykiskt dåligt och jag har haft diagnosen i 31 år och kan se mönstret i det. Så fokus på dina friskhetstecken och gör det du kan för att må bra samtidigt som du kanske behöver ligga på för att få rätt hjälp hos läkare. Hoppas att du får hjälp snart och att det inte blir sämre! Hjärta

Anmäl
2017-06-05 13:26 #3 av: Linjen

Tack för era svar. Och tack för att du tog dig tid att skriva så mycket nypisina. Det lustiga är egentligen att jag har aldrig mått så bra psykiskt som jag gjort sedan förra sommaren (mådde dock dåligt innan iof och det kanske var en utlösande faktor). Men jag märker ändå att värken påverkar mycket, så det kanske är lätt att hamn i en ond spiral.

Det du skriver om dina symptom stämmer faktiskt in rätt bra på hur det känns i mina händer. Men jag ska börja med arbetsterapeuten och just nu är det ju faktiskt helt ok. Blir det värre i vinter igen får det bli ett nytt besök hos vårdcentralen. Det känns bra att höra att det inte behöver spridas även om det är någon form av reumatism.

Gör du något mer för att lindra smärtan förutom mediciner och msm? Äter du inte samma dos hela tiden? Alltså trappar du ner när du inte har ont?

Anmäl
2017-06-08 21:21 #4 av: nypisnina

#3 Inga problem, jag skriver gärna. Det är bra att du mår bra psykiskt och det kan mycket väl vara en utlösande faktor till att det blir värre och att saker och ting blossar upp när man mår dåligt, men att du mår bättre nu är ju kanon!

Jag tränar yoga, stressar av - övar jättemycket på det, styrketränar och motionerar genom att promenera mycket - all rörelse hjälper mig varvat med att vila mellan varven.  Utöver det så gör jag mycket av sånt som jag mår bra av och som jag blir glad av. Jag prioriterar mig själv mycket så att jag mår bättre psykiskt och det hjälper helt klart värken tillsammans med att jag stressar mindre. Jag håller mig ifrån gluten och griskött och försöker att äta så ren mat som möjligt, det är dock svårt för jag gillar inte att laga mat men jag tänker att om jag gör mestadels rätt så gör det inget om man faller dit ibland och äter något med E-ämnen i liksom.

Just nu håller jag på att trappa upp MSM pulvret, jag är upp i 1 msk och 2 krm nu. Kommer att fortsätta trappa upp och se vad som händer, blir det bättre så ska jag prova att minska på dosen. Det börjar bli dyrt med den mängden även om det ju är rätt billigt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.