Allmänt

Artros

2017-05-07 13:09 #0 av: micki78

Hej!

Min mamma har en fruktansvärd artros, och jag undrar om det finns någon bra lindring? Hon har varit hos läkaren och fick citodon men de hjälper inte. Det är så fruktansvärt att se hur ont hon har varje dag. Hur lindrar ni er artros? Går det att  få bort smärtan?

Med vänlig hälsning Micki.

Anmäl
2017-05-07 13:45 #1 av: Sindri

Citodon eller andra smärtlindrare är ju inte så bra att äta jämt heller.

Både jag och min man har artros, på lite olika ställen. Vi håller den i schack med olika kosttillskott. Min man äter Glukosamin som han köper från England (Natures Best) och MSM (googla om du vill läsa om det).
Jag äter nyponpulver och MSM.

Effekten av dessa är sånt som inte märks förrän efter lång användning och det kan kännas hopplöst, man vet inte riktigt vad som hjälper bäst.
Men man får prova sig fram.

För akuta besvär och smärtlindrande finns Artrotec som är receptbelagt i Sverige, men som vi köper utomlands.

Sedan kan det hjälpa att man tränar kroppens muskler. Min man som har knäartros kunde inte gå långa sträckor för 5-6 år sedan, men nu går han flera mil, åker skidor mm.

Din mamma skall be att få komma till en smärtklinik som hjälper henne hantera smärtan, och till en sjukgymnast som kan hjälpa henna att träna upp muskler som kan minska effekten av artrosen.

Det spelar faktiskt också roll vad man äter. Googla på anti-inflammatorisk kost så kan du lära dig lite om mat och hälsa.

Anmäl
2017-05-08 10:27 #2 av: micki78

Tack så mycket för ditt svar jag ska kolla upp och läsa om allt du skrev:)

Anmäl
2017-05-08 10:36 #3 av: micki78

Hon är allergisk mot  acetylsalicylsyra och Artrotec innehåller visst det läste jag precis. Många mediciner innehåller visst det tyvärr. Men jag ska kolla upp kosttillskotten.

Anmäl
2017-05-08 12:41 #4 av: Sindri

Var läste du det?
http://www.fass.se/LIF/product?nplId=19970127000024
Det innehåller diklofenak plus ett ämne som är till för att skydda magens slemhinnor.

Som akut lindring innan kosttillskott och kostomläggning ger resultat borde det funka.

Anmäl
2017-05-08 13:31 #5 av: micki78

Jag kanske läste fel, det kanske inte innehåller det, men man ska inte ta medicinen om man är allergisk mot acetylsalicylsyra. Det står i fass under "Ta inte Arthrotec Forte om".

-  Om hon provar kosttillskott, hur långt tid kan det ta innan hon märker resultat? handlar det om månader eller något år?

Anmäl
2017-05-08 14:06 #6 av: Sindri

Om hon samtidigt lägger om kosten, d.v.s. inte äter sådant som är inflammationsdrivande, kan det ta mellan 1 - 3 månader.

Det är faktiskt viktigt med kosten, det är ju inte lätt att släcka en brand om någon samtidigt står och slänger in tända stickor.

Anmäl
2017-05-08 15:14 #7 av: ApanAnn

De som inte tål acetylsalicylsyra behöver oftast vara försiktiga med läkemedel i klassen NSAID som diklofenak tillhör, så det är helt riktigt att Arthrotec inte är nån bra idé då.

Går din mamma hos husläkare eller hos specialist? Hjälper citodon lite eller inte alls?

Anmäl
2017-05-09 10:14 #8 av: micki78

#6 Tack för svaret. ja det gäller nog att lägga om kosten också.

#7 Ja hon går till husläkaren.  Citodon hjälper inte alls tyvärr, men hon tar den ändå dom hon har andra smärtor som det hjälper mot, men inte artrosen tyvärr.

Anmäl
2017-05-09 11:06 #9 av: ApanAnn

Sjukgymnast/fysioterapeut kan hjälpa till med övningar och även viss smärtbehandling, så det kan vara värt att be om remiss eller söka ändå (brukar inte behövas remiss).

Kontakt med speciell smärtmottagning behövs remiss för, men det kan definitivt vara värt att börja bråka om.

Värkplåster kan vara nåt att be att få prova. Starkare än citodon, men jämnare effekt så för en del funkar det jättebra.

Den lokala reumatikerföreningen är jättebra att ta kontakt med och gå med i. Dels brukar de ha koll på vilka behandlingsmöjligheter som finns på orten, dels är det guld värt med stöd och förståelse.

Anmäl
2017-05-09 11:10 #10 av: ApanAnn

Var försiktig när det gäller kostomläggning. Det är en sak att ändra kosten för sin egen del, men gäller det någon annan är det lätt att det blir skuldbeläggande istället. Även om det såklart inte är meningen.

Självklart är tanken bakom "ät såhär så kanske du mår bättre", men för den anhöriga kan det upplevas som "eftersom du inte äter såhär och gör det här så blir du inte frisk, och det är ditt fel!"

Vi är alla olika så gå varsamt fram. Fråga vad din mamma vill ha hjälp med, och vad hon vill prova. Intressera dig för vad hon redan provat också.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.