Reumatoid artros

Svider och bränner!?

2010-10-15 11:44 #0 av: loppan1

Måste bara få skriva av mig lite!

Har haft ont lite överallt i flera år nu. Det är axlar, handleder, nacke, skulderblad, rygg ja i stort sett hela kroppen i omgångar.

Var hos läkare bla i mars-10, maj -10 och nu senast igår. Tidigare har de inte tagit min värk på minsta allvar. Tror inte att han gjorde det igår heller igentligen. Men fick i alla fall lämna prover. Ska få svar på dem om ca en vecka.

Fast jag misstänker att det inte kommer att säga ett dugg i alla fall.

Läkaren sa igår att min sjukdomsberättelse tyder på någon reumatisksjukdom men min kropp sa det inte....

Jag har inga svullna eller varma leder. Gör inte ont för att han drar och klämmer. Men det svider och bränner innuti min kropp. Känns som att jag brinner upp!

För några dagar sedan började det göra ont vid belastning av hälarna. Känns som att det brinner under fotsulorna... Kan inte ge någon bättre förklaring än att det svider och bränner innuti mig.

Är det någon som har liknande smärtor?

 

 

Anmäl
2010-10-15 17:16 #1 av: loppan1

puff!!!

Anmäl
2010-10-16 19:38 #2 av: loppan1

Ingen som känner igen detta svidandet och brännandet i kroppen?

Anmäl
2010-10-16 20:39 #3 av: Lill-Kisse

Något sådant har jag aldrig känt, men din beskrivning (särskilt svedan) för tankarna till fibromyalgi. Då är det inte reumatism, men besvär så det räcker ändå.

En bra ingång för dig är kanske att läsa lite om det, och samtidigt ta del av det som sägs om liknande sjukdomar, som det kan röra sig om. Googla på "fibromyalgi" och koncentrera dig på de mer seriösa och vetenskapligt betonade texterna.

Det låter betryggande att din läkare lyssnar på dig och tar prover. Alltid skönt om man kan utesluta det värsta.

Anmäl
2010-10-16 20:46 #4 av: loppan1

Har kollat upp både reumatism och fibromyalgi. Men tycker inte att det stämmer på fibro. Men ska läsa mer om det. Jag är bara ute på tex netdoktor och liknande sidor.  Sen har jag "vanlig" värk också i bla ringfinger knogarna också.

 

Anmäl
2010-10-16 21:01 #5 av: Lill-Kisse

Någon "Netdoktorn" o dyl tycker jag inte man behöver, när det finns sakkunniga på hemsidor som den här

och den här

och den

Anmäl
2010-10-17 00:06 #6 av: loppan1

All information som man kan få är väl bra information så länge det är seriöst! Har också varit ute på de sidor du länkade till.

Anmäl
2010-10-17 00:28 #7 av: Lill-Kisse

#6 Jag tillhör dem som är jätteskeptisk till personer som skapar hemsidor, men inte presenterar sig med namn eller talar om vilket företag som ligger bakom. Då är det nog andra intressen som styr, t ex att lägga in annonser och länkar som det går att tjäna pengar på.

Därför är inte all information bra, tvärt om. Det finns mycket dålig information i press, radio/TV och på internet. Man måste verkligen läsa mycket kritiskt och själv bedöma vad som verkar vara vettigt.

Etablerade inrättningar som är utsatta för granskning av myndigheterna bör man kunna lita på lite mer än andra självutnämnda "doktorer".

Anmäl
2010-10-17 22:12 #8 av: [SvenA]

Har du någon form av psoriasis så kan det vara en släng av denna sjukdom som även kan drabba leder

Anmäl
2010-10-18 13:32 #9 av: loppan1

#7 jag läser inte privata hemsidor, den infon ger jag inget för.

#8 Nej jag har ingen psoriasis!

 

Anmäl
2010-10-19 15:12 #10 av: loppan1

#8 Du frågade om jag har psoriasis och det har jag ju inte. Men en tanke som har slagit mig nu är att jag under flera årstid ibland får som "bubbor" i hårbotten. De kliar inte. Är i stl som en femtioöring kanske. Har aldrig funderat på igentligen vad det kan vara. De är inte som ett sår utan något som jag inte kan förklara. Trodde i början att det var "fel" schampo och balsam men även att jag byter så återkommer de. Men försvinner i stort sett lika fort igen.

Är detta något som jag kanske ska ha med i åtanke?

Har ännu inte fått alla provsvar som jag lämnade i torsdag. Har bara fått sänkan som var normal och blodvärde som var normalt. Tydligen togs ett sköldkörtel prov också (har haft giftstruma) som även detta var normalt.

Anmäl
2010-10-19 15:27 #11 av: [SvenA]

Det ska du verkligen ha med för det finns omnämnt jag har läst om just detta och det ska vara ett symtom

Jag har något liknande i skallen själv och det har klassats som ett av flera symtom

Det är vita fläckar som amn lätt kan skrapa bort med nageln

Anmäl
2010-10-19 15:36 #12 av: [SvenA]

Här finns en del att läsa

http://www.psorinfo.se/Likartade-sjukdomar.aspx?ID=4934

Anmäl
2010-10-19 15:37 #13 av: loppan1

Vet inte om de är vita eller gula, i alla fall inte blodiga, men de försvinner när jag skrapar bort dem. Ska kolla nästa gång de kommer. Nu har jag tyvärr inte tagit upp det med VC när jag lämnade proverna.

 

Anmäl
2010-12-31 23:17 #14 av: simplychrista

Jag var diagnoserad med en kronisk smärta som innebär att det centrala nervsystemet är skadat och sänder ut falska smärt signaler. Det vill säga, det gör ont även om jag inte är skadad.

Jag bor i England så jag vet inte vad den svenska benämningen är för det här, men här så heter det Neuropatic Pain Disorder och det är en hel grupp med olika smärtsjukdomar. Fibro är en av dom, men det handlar oftast om muskel smärtor och inte den här typen av brännande smärta.

Vad jag känner igen är just smärtan som du beskriver. Det känns som om man har flytande metall i ådrorna. Till och med benen värker.

I mitt fall så har jag också hyperkänslig hud som en del av smärtan, vilket innebär att vissa dagar så känns det som om jag inte har någon hud alls. Smärtan påverkas av många faktorer - humör, temperatur, ändringar i vädret, skiftningar i årstider osv. Under de senaste åren så har min smärta påverkats av saker som jag ser. Synen av en människa som brinner...om någon blöder kraftigt osv. gör att smärtan går i taket. Det är knepigt och svårt att förklara.

För min del så började smärtan efter en hysterektomi 1995 och har sen dess spridit sig. Men det behövs inte alltid ett stort trauma för att man ska få det här. En stukning kan räcka.

Det finns många namn på det här, men en av de vanligaste åtminstone på engelska är Reflex sympathetic dystrophy, eller förkortat, RSD.

För att få det här dignoserat så behöver du en specialist på smärta eller en neurolog. Du behöver en datortomografi för att fastställa vad som är galet.

Men det är mycket svårt att få läkare att ta det här på allvar, även om det har blivit bättre. En allmänläkare är oftast inte kvalificerad att ställa en diagnos, så be att få en remiss till en specialist.

Och om det är en neurologisk smärta du har så finns det smärtstillande som hjälper.

Du är definitivt inte ensam, det kan jag lova.
Hoppas det här hjälper på något sätt.

Anmäl
2011-01-10 22:37 #15 av: loppan1

#14. Just nu är min smärta ok. Har precis haft en period på två,tre veckor som varit ganska jobbiga men är inne i en lugn period nu. Jag har märkt att det går ca 4 v mellan mina jobbiga perioder så nu njuter jag.

Den brännande smärtan sitter nu "bara" perioder i fotsulor och stortår. Tyvärr känns den som mest när jag ska sova eller vilar fötterna.

Har en tid hos en reumatiker den 7 feb så då får jag se vad som händer och sker.

Du sa att det finns smärtstillande som hjälper vid neurologisk smärta, vad får man då?

Anmäl
2011-01-10 22:54 #16 av: simplychrista

Min smärta kom och gick i början, men jag fick gallsten och var tvungen att ta bort gallblåsan...och sen dess så har det varit konstant.

Jag fick tabletter som heter Gabapentin. Vet inte om dom finns i Sverige, men det är faktiskt epilepsi medicin. I USA så kallas tabletterna för Neurotin.

De tar inte bort den djupa smärtan helt, men hjälper till med att lindra och dessutom så blir huden mindre känslig.
En baksida är att alla andra sensationer försvinner också, givetvis. Domnar man så domnar man.

Morfin hjälper tillfälligt, men det avråder jag från. Biverkningarna är oftast att man får "besök" av individer som inte existerar. Med andra ord, man får halluciantioner efter ett tag och de kan vara jobbiga att hantera.

Ett annat sätt att handskas med kronisk smärta är faktiskt själv hypnos. Vilket inte är så mycket hokus pokus som det låter. Jag har ett "säkert" mentalt tillstånd som jag använder mig av när smärtan blir för mycket. Att gå från en varm dusch ut i ett annat rum tex är mycket smärtsamt. Så för att lindra den värsta chocken så har jag en handrörelse som är förknippad med en positiv tanke.

Jag kan tillägga att jag är skeptisk när det gäller alternativa sätt för att må bättre, men det här funkar faktiskt.

Om du vill veta mer om just den biten så hör gärna av dig så förklarar jag närmare.

Hoppas det går bra hos reumatiskern :)

 

Anmäl
2011-01-15 17:35 #17 av: loppan1

#16. Jag hoppas också att det går bra hos reumatologen men har ingen större förhoppning att hon vet vad det är som spökar.

Har väl blivit lite negativ efter att träffat alla dessa "jon" till läkare som jag varit hos.

Anmäl
2011-01-28 14:20 #18 av: Stardust

Jag lidar av en reumatisksjukdom som heter Dercumssjukdom. Jag lidar av dem symtomen mm.  Här är en samling av information på Dercum's, men det mesta är på engelska.  Den tredje på listan är på svenska och där finns flera länkar.

 

Jag hoppas att allt går bra för dig.

 

Anmäl
2011-01-30 10:50 #19 av: loppan1

#18. har läst lite om Dercumssjukdom. Tycker inte att det stämmer så bra in på mig.

Anmäl
2011-08-08 11:43 #20 av: babbis1

Hej. Smärtor liknande dina, brinnande, svidande, vid vila och när man ska sova är t ex typiska vid Restless Legs Syndrom, RLS, myrkrypningar.

Anmäl
2011-09-05 09:10 #21 av: lella80

Hej Jag har de här brännade svidandet som du beskriver och jag har satt det i anknytning till nervsmärta kan ju vara fel det vet jag inte.

Jag äter trytizol och jag upplever att det brännade svidande försvinner utav den medicinen.

Är ledsen för din skull att du också lider av det för det är skitjobbigt speciellt om nätterna när det känns som stora delar av kroppen är bränskadad

 

Anmäl
2011-09-05 09:11 #22 av: lella80

tryptizol menar jag glömde en bokstav

Anmäl
2011-09-05 09:31 #23 av: lella80

jag har diagnosen fibro kanske jag kan tilläga sen har jag psoriasis atrit och haft diagnosen ryggradsreumatism i min undom men den diagnosen är numera borttagen. Jag känner flera med fibro som har den här svidande brännade smärtan och de läkare jag har pratat med säger att det är nervsmärta mycket som simplychrista skriver i sitt inlägg. som jag skrev innan den enda medicin som hjälp mig att ta bort den smärtan är tryptizol den får mig även att sova bättre och har väldigt få bivärkningar iallafall på mig Trött och seg blir jag men hällre det än att bli galen av svedan och brännadet. det är hemskt ush Jag hoppas värkligen att du kan få hjälp med ditt

Anmäl
2011-09-27 17:39 #24 av: Farwuq

En del av de symptom som, nämnts här i tråden liknar de som man har vid MS.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2011-10-21 23:45 #25 av: Ystadbo

Jag har själv diagnosen Dercums sjukdom, så jag skulle nog vilja påstå att det verkar vara just Dercum's. Det kan vara en ganska stor spännvidd av symtom. Kolla upp den sjukdomen!

Anmäl
2011-10-28 20:09 #26 av: Naznaz

Hej Loppan!

Dina symtom liknar fibro, jag har det själv.Glad

Brinnane fotsolan beror på vitamin B12 brist, fråga din läkare.Skrattande

Kram

Naznaz

Anmäl
2011-10-31 15:20 #27 av: loppan1

Har i dag ingen läkare som tror på mig :(. Reumatologen avskrev allt när blodproven var negativa. Så jag står i ruta ett igen. B12 ska jag prova. Reumatologen trodde inte på vare sig fibro el reumatiskt. Jag tolkade henne som att jag inbillade mig bara.

Anmäl
2011-10-31 17:26 #28 av: Naznaz

#27 Jag förstår, ha tålamod fibro är inte lätt att upptäckaFörvånad. Jag har varit med det, har haft fibro i 11 år officiellt. Det tog lång tid  för mig att få diagnosen.

 

 

Anmäl
2016-12-31 13:57 #29 av: IGEN

Hej Loppan!

Jag har samma problem som du med brännande hud (nerver). Om foten

tar i marken bränner det under foten och upp i underbenet, om jag sitter i en stol

bränner det i baken och i ryggraden osv. Så fort en kroppsdel får kontakt med något bränner det,oftast intensivt. Kan även kännas isningar ibland.

Till en början brände det bara i fötterna och underbenet men nu bränner det i hela kroppen.

Nästintill hopplöst svårt att sova.

Var i kontakt med neurologförbundet och diagnosen polyneuropati stämmer till stor del in.

Var på akuten och fick sömnpiller och läkaren där var också inne på att polyneuropati till stor del var en riktig diagnos. Läkaren skulle rekommendera

2 mediciner till min vårdcentral just för denna problematik.

Jobbigt värre detta men det kanske finns hopp!

Hör gärna av dig för utbyte av erfarenheter!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.