Sjukdomar

Psoriasisartrit

2009-02-16 21:07 #0 av: MarHai

Psoriasisartrit (PA) är en ledsjukdom som räknas till spondartriterna. Som namnet säger är det en artrit som är direkt förknippad med hudsjukdomen psoriasis. Uppskattningsvis har 0,1 % av befolkningen psoriasisartrit.

Artikeln kommer ifrån Reumatikerförbundet.

Man räknar med att cirka 10 % av alla psoriasispatienter får PA. Det är en sjukdom som är lika vanlig hos kvinnor som män. PA finns i alla åldrar men det vanliga är att den debuterar i yngre medelåldern.

Det finns tecken som tyder på att sjukdomen till viss del är ärftlig.

Symptom

Det vanliga är att psoriasisutslagen redan funnits ett tag när ledbesvären kommer. I vissa fall kan bägge symptomen komma på en gång, men det finns också en del som får artriten först och hudförändringarna senare. I det sistnämnda fallet kan det vara svårt att ställa rätt diagnos.

Lederna

Det finns flera former av PA, men den vanligaste är asymmetrisk och drabbar enstaka leder.

Det här är några av de vanligare symptomen:

  • Svullen, röd och ömmande tå. Samma symptom kan också uppstå i ett finger. Tillståndet kallas daktylit.
  • Morgonstelhet och vilovärk i ryggslutet. Ofta kombinerat med svårigheter att böja kroppen framåt ordentligt. Detta beror på en inflammation i korsryggens leder (sakroiliaca lederna).
  • Asymmetrisk artrit i knä-, fot- eller handled.
  • Artriter i flera fingerleder, framför allt i den led som ligger längst ut. Fingrarna ömmar över leden, svullnar och blir svåra att använda.

Det finns en annan vanlig form av PA som är mycket lik reumatoid artrit. Denna form kan därför vara svår att diagnosticera rätt.

Huden

Den vanligaste formen av psoriasis ger skarpt avgränsade, vitfjällande, hårda utslag som inte kliar. När man skrapar lite på ytan så liknar fjällningen stearin.

Vanliga ställen för psoriasis är knän och armbågar men en del får utslagen över i stort sett hela kroppen.

Naglar

Ibland kan psoriasisförändringar i naglarna vara det enda tecknen på att det rör sig om PA och inte någon annan artrit. Nageln kan vara förtjockad, gropig och lossna utan förvarning.

Risken för en psoriasispatient att få PA ökar om man har nagelpsoriasis.

Övrigt

Även benhinnor, senor och ögon kan drabbas av inflammationer vid PA.

Hur ställer man diagnosen?

Om man har de typiska psoriasisutslagen och samtidigt ont i lederna är misstanken stark om PA. Det finns inget blodprov som är specifikt för sjukdomen, men det man brukar se är tecken i blodet på att det pågår inflammation i kroppen.

Behandling

Själva artriten behandlas med antiinflammatoriska läkemedel, lätt sjukgymnastik och stretchövningar för musklerna runt de drabbade lederna. Om inte det räcker kan man även spruta in kortison direkt i leden. Det hjälper mot smärtorna och ökar rörligheten. Immunhämmande läkemedel kan ha god effekt på ledsjukdomen.

Psoriasisen behandlas på hudklinik med bland annat salvor, medicinska bad och solning.

Så går det för patienterna

PA kan ge en mild form av artrit där prognosen är god. Patienterna har få sjukdomsperioder och artriten begränsas till endast ett par leder.

Det finns dock en elakare form av PA med mer aggressivt förlopp. Den drabbar fler leder i taget och ger snabbt funktionsnedsättning. Denna form hör till de ovanligare. I de flesta fall kan en välbehandlad PA-patient leva och arbeta som vanligt.

 

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2010-09-15 13:03 #2 av: [YlvaP]

Var till en reumatolog idag och det som lät mest troligast var just Psoriasisartrit.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2010-09-15 15:39 #3 av: [SvenA]

Det finns flera här på sajten som har detta och det finns även en tråd om detta

Jag är själv en av dem som har fått det i nästan samtliga leder

Anmäl
2010-09-27 20:37 #4 av: iml73

Har det och haft ett skov sedan hösten 09.

Fullt medicinerad men det fungarar inte, ny bytt från Humira till Enbrel, hoppas på bättring.

Rehabveckor väntar och det skall bli så skönt att dels ha kortare dagar och få bada varmbassäng 3 gånger i veckan - längtar!

Anmäl
2013-04-14 00:04 #6 av: ledjavlar

Hur lång tid efter atritet får man utslagen? För att det ska vara PA alltså, har inte fått någon diagnos än men läkaren misstänker PA dock inte ett enda märke på kroppen

Anmäl
2013-04-14 20:15 #7 av: iml73

Vanligast är att man har utslag först. Men det finns väl de som får artrit först. Kanske inte säkert du får utslag, jag vet inte.

Du har inte "mjäll" eller gropiga naglar?


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.