Övrigt

Underlätta för synskadade

2009-03-14 19:57 #0 av: MarHai

n/a

Underlätta för synskadade när du skriver

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2009-03-15 08:37 #1 av: Tatsja

Sen är det bra om man tänker på att inte ha för långa stycken. De som har dyslexi har svårt att läsa dem. Även jag som är seende och inte har dyslexi, ledsnar snabbt att läsa långa stycken och det var nog inte det som skribenten ville.

Inte svårt att göra nytt stycke efter 6 -8 rader. Sen ser det snyggare ut. Ögat uppfattar meningarna bättre.

När det gäller förkortningar, så har jag tagit för vana att alltid skriva ut hela ordet. Tar inte längre tid. Sen har vi smileys. De som finns tillgängliga här på inläggssidan är bra för synskadade, men de andra brukar de få problem med. Prova att sätt muspekaren över Glad, den läser då glad. Märker du att den inte läser smileyn, utan bara en siffra, använd den då inte.

Vi är alla mänsliga och gör våra fel, så det är tur SvenA kan påpeka en del saker för oss. Dyslexiker och de som har svårt med att läsa, borde också vara lite flitigare att påpeka. Då kanske vi fick upp ögonen för dem och kunde vara mer hänsynsfulla på nätet.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.