Mediciner & behandling

Biologiska läkemedel hjälper reumatiker tillbaka

2009-06-19 21:37 #0 av: MarHai

n/a

Biologiska läkemedel hjälper reumatiker tillbaka

Allt fler reumatiker har under de senaste åren fått behandling med så kallade TNF-hämmare, vilket är en typ av biologiska läkemedel. En ny studie från Karolinska universitetssjukhuset visar nu att många patienter som får den här behandlingen också återfår arbetsförmågan. Studien som gjorts bygger på data från 600 patienter med ledgångreumatism och det som framkommit är att första året med så kallade biologiska läkemedlen, ökar snittpatientens veckoarbetstid med fyra timmar. Sedan håller de sig på den nivån, eller lite högre, under åren som följer.

De läkemedel som patienterna fått består av små proteiner som binder fast och stoppar de signalsubstanser som orsakar inflammation i lederna. Medicinen är dock aningens dyr, det kostar 140 000 kronor i snitt per patient och år. Tanken är att denna typ av behandling ska ges till alla patienter, oavsett om man är ung eller redan gått i pension. Doktorand Jenny Augustsson, som jobbat med studien vid Karolinska Universitetssjukhuset, menar att det finns en poäng i att visa på den ökade arbetsförmågan då det innebär intäkter för samhället.
- Och det är viktigt att visa på när man ska väga samman olika budgetar och bestämma hur resurser ska fördelas, säger Jenny Augustsson till Vetenskapsradion.

Artikeln är tagen med tillstånd av reumatikerförbundet.

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2009-06-20 04:36 #1 av: [Tassy]

Mycket intressant. Finns det något namn på medicin som man kan fråga efter hos läkaren för den som vill prova?


Anmäl
2009-07-06 11:52 #2 av: MarHai

Nej, jag hittade tyvärr inget namn på medicinen, konstigt nogObestämd

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2009-07-11 01:51 #3 av: masy

Enbrel

Anmäl
2009-10-12 01:02 #4 av: iml73

Humira, Remicade

Tror det är samma typ, men att

Humiran proteinet humant

Remicade och Enbrel är det ena syntetiskt och det andra animaliskt protein.

 

Jag har själv Humira sedan nästan 4 år - Skitbra och det stämmer, från att varit helt sjukskriven är jag åter heltid i arbete.

Anmäl
2010-03-24 00:44 #5 av: Vibeka

Jag har Enbrel men har bara gått halva tiden ännu för utvärderin men måste säga att jag blev cirka 40-50 % bättre på den tiden :) Sen är det så att man får inte de biologiska läkemedlen som första alternativ utan man får gå igenom de andra medicinerna först för att se om de kan funka för en.

Anmäl
2012-03-23 11:08 #6 av: kersthin

Cool Trevlig vår på Er!

Det var svårt att ta sig in, jag fick ansöka igen med annan mailadress då gick det bra!

Måste bara tala om att jag håller med Vibeka här ovan, det är jobbigt att få gå igenom hela arsenalen med andra mediciner innan man får dessa biologiska!

Tog min första spruta Humira i fredags en vecka sen, och jag svarade direkt, var som att öppna en dörr från mörkret och stiga in i ljuset, ALL VÄRK FÖRSVANN, förutom vä axel som är en historia i sig, inget biter på den axeln, den ska mola och göra ont hela tiden!

Jag hoppas att denna spruta ska rädda mitt liv, och att jag ev. kan gå tillbaka till mitt arbete, kanske inte fullt ut, men till 50% ändå!

Äter bara citodon+alvedon vid behov för axeln!

Väl mött

Kersthin

Anmäl
2012-03-23 20:49 #7 av: AnnaLundin

#6 - välkommen hit!

Behandlingen med biologiska läkemedel är ju väldigt kostsam rent ekonomiskt, så jag kan nog förstå varför de vill tömma ut alla andra billigare varianter först innan detta testas.

Hoppas det fortsätter bra för dig också!

Anmäl
2012-03-28 07:57 #8 av: [enJoel]

Jag har blivit erbjuden den typen av behandling vid mer än ett tillfälle nu. Kan inte låta bli att vara skeptisk då jag känner till en bekant som fick värsta tänkbara biverkningssymtom, han började utveckla MS efter att ordinerats Mirasprutor. Avskräckande, samtidigt är statistiken väldigt låg på de som haft "otur".

1 av 350 patienter hos min reumatolog har fått ovan nämnda symtom enl. de uppgifter jag fick.

 

Anmäl
2012-04-27 17:32 #9 av: iml73

Jag har sedan ett par år bytt till Enbrel från Humira och jag har god effekt men inte full effekt.

Men det är ett rent helvete att inte få ta sprutorna. Har vid bla. operation förra året varit tvungen att abryta behandlingen och det blossar upp inflammationer varstans i kroppen, hemskt!

En halsfluss och pencillin i höstas gjorde att 2 sprutor missades och det räcker för att få kroppen att slå bakut och bli inflammerad och det går så fort utför....sedan tar det lång tid tycker jag innan man får samma effekt igen.

Jag har inte full effekt och fortfarande inflammationer i knä, armbåge och fotled samt även lite i djupa muskelaturen runt bäcken.

Skall få tillägg pga detta nu.

 

Verkar dock som att de bara håller verkan ett par år eller så......varit så för mig.

Men psoriasisen har Enbrelen helt tagit bort :)

Anmäl
2012-06-17 11:17 #10 av: smärtan

Jag har har testat alla dessa biologiska läkemedel och injeserar för tillfället Humira. tyvärr så har inte dessa så kallade "mirakel mediciner" haft någon effekt.

Biverkningarna har man ju däremot fått! Att inte doktorer och personal informerar om detta.(har ni läst bipaksedeln?)

Har ni tänkt på attt dessa medeciner är så pass nya att biverkningar som man fått NU kanske inte är någonting mot de som kommer om 10...15...20..år! Detta är det ingen som vet!!!(jag blir så jävla förbanadSkrikandes)

sorry....annars är det skit bra!(ironi)

Anmäl
2012-06-17 11:24 #11 av: AnnaLundin

Fast kanske är det någonstans bättre att kunna må bra NU än att slippa bilverkningar om 20-30 år. Ibland får man väga pest mot kolera.

(min make valde strålbehandling efter sin tumör, för säkerhets skull, trots risken för biverkningar om 20-30 år just av det skälet...)

Men om medicinerna inte hjälper dig, DÅ kan jag hålla med om att det dessutom känna onödigt att stå ut med biverkningarna.

Anmäl
2012-06-17 21:22 #12 av: iml73

Jag ser det som att jag får leva i nuet och ta det som är nu och skita i det som är om 20-30 år.

Skulle jag inte ha mina biologiska läkemedel så skulle jag näst intill vara rullstolsbunden tror jag. Jag skulle ha inflammationer i händer, fötter, knän, axlar, fingrar och tår och livet skulle inte vara speciellt roligt.

Cancer och annat skit som man kan få....kan jag få i alla fall, vi har både bröst och livmodercancer i släkten....så risken är ändå så stor att jag åker på det.

Så därför är det ju bäst att passa på att må bra och leva nu.

För övrigt har jag haft biologiska medel i 6-7 år och har inte haft några biverkningar som jag vet om. Visst gått upp lite i vikt, men det tror jag är "orörligheten" och oförmågan till att gå/springa/cykla som gjort å så lite tröstätande förstås.

Nä man skall inte vara rädd för att prova. Å läsa bipacksedeln vilket jag gör är ju skrämmande, men man får tänka som så att läkemedelsföretagen gör allt för att gardera sig och tar med det mesta. Skall man läsa bipacksedeln blir man ju dösjuk av en alvedon!

Anmäl
2012-06-18 10:03 #13 av: smärtan

Det är mera det så att man käner sig så maktlös och uppgiven eftersom ingenting hjälper och har någon positiv efekt. Jag har regelbunden kontakt med en forskare i reumatologi som är lika förtvivlad som jag och tror att alla medicner som ja tryckt i mig under ca:16 år av mitt 36 åriga liv, har kanske förvärrat sjukdomen,istället för att hjälpa.(bla.Embrel,Remicad,Metrotrexat,Humira...osv.)

Vad ska man göra? Visst får man försöka leva i nuet. Det skulle inte vara några "problem" om det var något som funka för tillfället. Nu släppar man sig fram sekund till sekund. Jag har inget val tyvärr,eller?

Detta liv som jag försöker leva är ett monument 22 om något.

Det som står i bipacksedeln är något som läkedelsverket begär av läkemedels tillverkaren och det är vinklade saker om något. Läkedelsindustrin omsätter mer pengar än olja i världen!

Den vanligaste biverkningen av tex.;Alvedeon är huvudvärk...he,he,så det ska man så klart inte stirra sig blind på

Så snälla...att "passa på att må bra och leva nu" är inte aktuellt i detta så kallade liv,tyvärr för mig.

 

Anmäl
2012-06-18 21:25 #14 av: Rabbitur

Hej! Första gången jag är inne på den här sidan, och jag är glad att jag hittade hit! Jag har varit diagnisticerad med RA i snart 6 år och har för tre månader sedan börjat få RoActemra i dropp var 4:e vecka. Innan hade jag Enbrel, som tyvärr slutade att ha effekt efter ca 4 år. Då testade jag Humira och märkte ingen effekt alls. Efter min andra graviditet (han är nu 11 mån) var jag så risig att jag inte trodde det var möjligt att någonsin få ett värdigt liv igen. Men nu tror jag det! Jag vill kanske inte kalla RoActemra för mirakelmedicin, men nästan. I augusti ska jag börja jobba igen och då sätts det verkligen på prov. Jag har inte heller märkt av några speciella biverkningar, mer än att jag är lite mer infektionskänslig. Tröttheten är dock fortfarande där, och om en behandling skjuts på framtiden pga infektion, hinner RA:n blomma upp igen och det tar lång tid att jobba sig tillbaka igen. Jag hoppas på en sommar med mycket värme nu, så det buffras mycket energi inför den kommande långa och mörka perioden.

Anmäl
2012-06-19 10:37 #15 av: AnnaLundin

#13 - det är inte på något sätt meningen att trampa någon på tårna, jag hoppas att du förstår det. De flesta av oss har ändå möjligheten att välja att ta mediciner och må hyfsat nu och bortse från de eventuella biverkningar som kan komma om 30 år.

Vi kan ju inte veta hur just du har det, vilka läkarkontakter du har och hur det fungerar för dig, om du inte berättar det - det gjorde du nu.

När man läser biverkningslistan i bipacksedeln så är det en uppräkning av de biverkningar som har observerats vid tester av läkemedlet (innan det släpps på marknaden) eller som rapporterats in senare. Vissa får alla biverkningar, medan andra inte märker av någon alls.

#14 - det är väl självklart att det känns som en mirakelmedicin när man hittar något som gör att man får sitt liv tillbaka.

Sen är det ju tyvärr så att det som funkar för den ena är helt verkningslöst för den andra. Man får helt enkelt prova sig fram till man hittar något som funkar.

Anmäl
2012-07-20 21:46 #16 av: kruger

Har provat Humira ,Remicade,RoActemra och nu den siste Mapthena (tror det stavas så) Remicade tålde jag inte och därav så fick jag inte prova Enbrel iheller pga det finns ett medel (kommer inte ihåg vad det hette) som också fanns i Remicade som gjorde att dom uteslöt den medicinen.

har fått Mapthena 5 ggr nu och det har inte blivit så bra som jag trodde . Man skulle märka stor skillnad efter 2 gången pga att man tar den vart halvt år .

Har fått göra flera uppehåll då jag har varit kraftigt sjuk imellan.

Men livet går vidare och det är bara o försöka göra så gott det går.

varje kväll man går o lägger sig så tänker jag att ännu en dag har man klarat av då är det bara nya tag dagen efter igen.

Anmäl
2012-07-21 00:15 #17 av: AnnaLundin

man önskar ju så att det skulle finnas ett botemedel som kunde hjälpa oss alla! Tyvärr är det ju inte så enkelt.

Anmäl
2012-07-27 16:45 #18 av: iml73

Nej det är ju inte lätt när alla reagerar olika på olika mediciner.

Sedan är det inte medicin i sig, men det har vad jag tror stor inverkan och det är att inte "bli" sin sjukdom. Alltså hur man ser på sig själv i sin sjukdom....

Kämpar man och försöker eller blir man passiv och tycker synd om sig själv och undviker saker.

Anmäl
2012-07-28 05:39 #19 av: AnnaLundin

#18 - inställningen är oerhört viktig!

Är glaset halvfullt eller halvtomt? Dvs fokuserar man på det man kan göra trots sin diagnos, eller på det man inte klarar av pga sin diagnos?

Anmäl
2013-02-13 00:10 #21 av: Dawny

Jag var bland de första i Sverige som fick Enbrel. Var det år 2000? Tror det. Jag blev radikalt bättre (komb. med Methotrexate) och levde verkligen upp. Infektioner fick jag ibland.

Testade Humira. Infektionerna rasade över mig - ohållbart!

Tillbaka till Enbrel. Det har blivit många infektioner under dessa 13 år. Vissa livslånga och handikappande. Fick t ex HPV-virus och har opererats två ggr. Inte kul om det slutar med cancer, men det står ju i Fass, så jag visste vad jag gjorde och var beredd att betala priset för att inte ha svår värk varje sekund.

Alla mediciner har biverkningar. De förlänger våra liv, ger bättre livskvalitét och många dukar under av biverkningarna. Men alternativet är ju att dö av RA så här är det pest eller kolera man har att välja på, typ. That's life. Jag ångrar inte mina val när jag möter drabbade som blivit rullstolsbundna på de "snällare" medicinerna.

Anmäl
2013-02-22 18:33 #24 av: Jesijo

För ett är sedan började jag med Remicade. Mådde toppen efter första gången. Äntligen kunde jag känna hopp om att få fortsätta leva det liv jag vill. Andra behandlingen fick jag en reaktion fick avbryta fick kortison och avslutade omgång två. Inför tredje beh fick jag kortison men fick jättereaktion typ hjärtinfarkt. Fick avsluta. Ingen behandling under sommaren förutom den vanliga Orudis och methotrerxate. Blev väldigt dålig många kortisonsprutor som knappt hjälpte. Fick i Oktober börja med egna injektioner av Sinponi. Har mått jättebra inga reaktioner. Ta i trä. Nu efter fyra veckor med LCHF har jag slutat med mina värktabletter. Känns underbart. Önskar bara att detta håller i sig

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.