Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 34095 ggr
vildarosen
2009-09-28 17:21

Sjögrens syndrom

Här förklaras det mer om Sjögrens syndrom! Man kan tydligen få det när man har ra och SLE men även utan nån annan reumatisk sjukdom.

Sjögrens syndrom

Vid Sjögrens syndrom (SS) inflammeras vissa av kroppens körtlar som till exempel tårkörtlar, svettkörtlar, körtlar i slidan och i magsäcken. Huvudsymptomen är torr mun och torra ögon.

Syndromet kan komma som ett ensamt fenomen (primärt SS), men mycket vanligare är att det ses tillsammans med andra reumatiska systemsjukdomar, framför allt reumatoid artrit och SLE. Det kallas då sekundärt SS.

Sjögrens Syndrom räknas in bland de reumatiska systemsjukdomarna.

Hur vanlig är sjukdomen?

15 % av patienter med RA och 40-50 % av patienter med SLE har sekundärt SS. Det är svårare att säga hur många som har primärt SS. Många personer över 70 år har torra ögon och torr mun av helt andra orsaker, som till exempel mediciner.

Vilka drabbas?

Merparten är kvinnor, särskilt vid den primära formen där 9 av 10 drabbade är kvinnor. Sjukdomen debuterar vanligen i medelåldern, men förekommer även i 20-30 års åldern.

Forskare har hittat vissa gener som ger en ökad risk att drabbas av båda formerna av SS. Däremot går sjukdomarna sällan i arv. Troligen krävs det, förutom att man är disponerad att drabbas, någonting som utlöser sjukdomarna. En teori är att denna utlösande faktor kan vara ett virus.

Symptom

Ögon

Ögonen känns grusiga och svider. Ibland kliar de och är känsliga för ljus. Rodnad är mindre vanligt men förekommer. Tillståndet beror på dålig tårproduktion.

Mun och svalg

Muntorrheten medför svårigheter att svälja torr mat, som knäckebröd, utan att dricka något till. Tungan känns svullen och det brukar bli bättre om man dricker.

Förändrade smakupplevelser och problem med karies och tandlossning är också vanligt. Svamp i munnen (torsk i dagligt tal), torrhosta och svårigheter att tala längre stunder på grun av heshet är andra besvär som ofta uppstår.

Trötthet

Ett av de allra största besvären för patienter med SS är kronisk trötthet. Den varierar mycket från individ till individ. Tröttheten beror delvis på sjukdomen, men troligen även på dålig sömnkvalitet på grund av att man vaknar under natten av att munnen är torr och man måste upp för att dricka.

Huden

Blir vanligen torr vid SS och dessutom känslig för sol.

Vid primärt SS kan en minoritet drabbas av små, punktformiga blödningar (kallas petekier) på underben och lår. Ibland kan blödningarna kännas som en upphöjning eller knottrighet. Efter några dagar försvinner de men kan efterlämna små bruna fläckar.

Raynauds fenomen (se systemisk skleros).

Slidan och penis

Torrhet i slidan kan medföra upprepade svampinfektioner och smärta vid samlag. Hos män kan torrhet under förhuden leda till smärtsamma sår och sprickor.

Muskler och leder

Muskelsmärtor är vanliga och liknar de som ses vid fibromyalgi. Även lederna kan göra ont men det handlar sällan om artrit.

Inre organ

Lungorna är det inre organ som oftast drabbas vid Sjögrens syndrom. Det kan leda till upprepade lunginflammationer.

Inflammation i bukspottsskörteln (pankreatit) leder till bristande matsmältning och upptag av näringsämnen från tarmen. Pankreatiten är dock sällan farlig vid SS.

Slemhinnan i magsäcken kan angripas vilket medför dåligt upptag av vitamin B12. Det kan leda till anemi som kräver behandling.

Om nervsystemet drabbas visar det sig som nedsatt känsel, domningar och smärtor, oftast i benen.

Någon enstaka gång kan även inflammation i njuren uppstå. Sällan uppstår dock någon allvarlig skada.

Hur ställer man diagnosen?

På grund av de mycket varierande symptomen söker patienterna ofta hjälp hos många olika typer av läkare, optiker och tandläkare innan diagnosen misstänks.

För diagnos av SS krävs, utöver typiska symptom, en del specialundersökningar:

  • Mätning av salivproduktion i vila och under tuggstimulering.
  • Biopsi från läppsalivkörtel, det vill säga en utstansad bit från insidan av läppen som sedan undersöks i mikroskop.
  • Mätning av torrhetsgrad i ögonen. Olika tester finns.

Samtidig förekomst av annan reumatisk sjukdom kan tillsammans med några av labproverna göra att diagnosen sekundärt SS ställs. Normala blodprover utesluter dock inte diagnosen.

Behandling

Behandlingen vid SS går ut på att lindra symptomen. Noggrann munhygien är viktig. Munsköljning, fluor mot karies och sugtabletter eller liknande för att stimulera salivproduktionen är exempel på sånt som rekommenderas. Regelbunden tandvård är också viktigt. Patienter som fått diagnosen SS kan få tandvård inom ramen för högkostnadsskydd om läkaren föreskriver detta.

Tårersättningsmedel minskar besvären med torra ögon. Luftfuktare inomhus kan också ge viss lindring. Fuktkrämer för huden, saltvatten för torr näsa och östrogen mot torra slemhinnor i slidan är andra exempel på behandlingar som lindrar besvären.

Hur går det för patienterna

Sjukdomen utvecklar sig ofta långsamt och växlar mellan bra perioder och dåliga. De största besvären brukar vara de torra slemhinnorna, tillsammans med ledbesvär och trötthet. Den stora majoriteten (70-80 %) utvecklar inga symptom från inre organ. Det finns inte heller några studier som visar att Sjögren-patienter skulle ha en kortare livslängd än andra. Däremot finns en ökad risk för tumörsjukdom i lymfsystemet vid SS, framför allt vid den primära formen. Det är därför viktigt med regelbundna kontroller.

Hur är det med graviditet?

Vid graviditet kan en viss antikropp föras över från mamman till fostret och påverka fostrets hjärta. Därför kontrolleras numera gravida kvinnor med SS för denna enskilda antikropp och graviditeten följs extra noggrant. Behandling kan även sättas in både före och under graviditet för att minska antikroppsmängden. Det ska sägas att denna typ av graviditetsstörning är ovanlig även om den blivande mamman har denna antikropp.

Källa: reumatikerförbundet

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Lottalis
2009-10-02 13:22
#2

Vilken bra info.

Det hör ju till de autoimmuna sjukdomarna så har man en så får man lättare fler.

Har själv Astma, AIH, SS och SLE.

Magi-cat
2022-05-13 12:03
#3

Bra information! Det låter som en besvärlig sjukdom och inte helt lätt att få diagnos kan jag tänka mig.

Finns det något speciellt blodprov man brukar ta?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: