Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 45995 ggr
MarHai
6/19/09, 9:40 PM

Artros

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Artros eller osteoartrit är den vanligaste reumatiska ledsjukdomen. Artros betyder sjuk led (från grekiskans artrosis, osis = sjukdom) och kan i dagligt tal bäst kallas ledsvikt.

Artros kännetecknas av:

  • smärta och stelhet i en eller flera leder.
  • smygande debut; månader - år.
  • ledsmärtan ökar vid belastning, går över vid vila.
  • kortvarig stelhet/smärta, mindre än 30 minuter, efter vila.
  • smärta när man sätter igång, reser sig upp, börjar gå etc.
  • i perioder vilovärk och nattvärk.
  • vanligt i knän, höfter, fingrarnas ytter- och mellanleder, tummens och stortåns grundled.
  • vid fingerledsartros blir fingrarnas ytterleder knotiga, stela och ömma.
Olika former av artros

Fingrar. Fingerledsartros är den vanligaste artrosformen. När fingrarnas ytterleder påverkas blir de knotiga, stela och ömma. Det kallas Heberden-artros.

När förändringar uppkommer i fingrarnas mellanleder kallas det Bouchard-artros. Lättare felställningar kan uppstå. Tidvis kan fingrarna vara inflammerade med värmeökning, ömhet och rodnad.

Tumbasen är en speciellt vanlig plats för artros. Det ger smärta när tummen används och senare kan felställningar utvecklas.

Fingerledsartros är vanligast hos kvinnor i 45-50 års åldern. Ofta finns sjukdomen i släkten. Besvären avtar oftast med åren och är sällan invalidiserande.

Fötter. Vid artros i stortåns bas kan tån stelna (hallux rigidus). Det kan göra det svårt att gå och att hitta skor som passar.

Knäled. Det drabbade knät smärtar vid belastning. Oftast gör det ont på insidan av knät. Artrosen sitter för det mesta så att en snedbelastning uppstår och man kan bli hjul- eller kobent. Knäartros är cirka tre gånger vanligare hos kvinnor än män.

Höftled. Höftledsartros ger tidigt nedsatt rörlighet i höftleden. Typiskt är att det är svårt att sitta med korsade ben och ta på sig strumpor och skor. Smärtan som först uppkommer vid belastning och senare även i vila, är i typiska fall förlagd till ljumsken men ibland även utåt höften. I vissa fall gör det ont på knäts insida trots att artrosen sitter i höften. Hälta kan uppstå i ett senare stadium av sjukdomen.

Ryggen. Spondylartros, som artros i ryggradens leder kallas, är ett mycket vanligt fenomen hos äldre personer. Nästan alla har spondylartrosförändringar på röntgen, men i de flesta fall ger förändringarna inga symptom.

Käkleden. Den viktigaste orsaken till käkledsartros är överbelastning av leden genom till exempel tandgnissling. Artrosen ger smärta i käken, stelhet i käkmusklerna och det kan bli svårt att gapa. Det är vanligt att det hörs ett knastrande eller skrapande ljud från käkleden när den används.

Hela kroppen, även kallad generaliserad artros. En utbredd artros där flera leder i kroppen engageras. Denna form är ovanlig och delvis ärftlig. Det är mest medelålders kvinnor som drabbas.

Hur vanligt är artros?

Artros drabbar en stor del av befolkningen. Ökande medelålder ökar problemet eftersom förekomsten av artros ökar med åldern. Även övervikt har en koppling till artros, framförallt knäledsartros. Det betyder att det kommer att bli ännu vanligare i framtiden eftersom vi lever längre och blir fetare.

Över 25 procent av personer över 55 år har någon form av artros i Sverige idag. Kvinnor drabbas oftare än män. Många tror att artros tillhör ett normalt åldrande men så är det inte. Menisk- och korsbandsskador hos idrottande barn och ungdomar gör att även dessa drabbas. Cirka 50 procent av dem utvecklar artros cirka 20 år senare i livet och merparten av dessa är kvinnor.

Artros kan uppkomma utan egentlig orsak men kan också drabba de som under flera år utsätts för ledbelastning. Vissa yrkesgrupper som byggnadsarbetare, lantbrukare, städpersonal kan vara extra drabbade liksom elitidrottare.

Idrott och artros

Kopplingen mellan artros och idrott har också att göra med att risken ökar om leden någon gång varit allvarligt skadad. En fotbollsspelare som får en tidig knäskada kan därför utveckla artros redan i 30-40 årsåldern.

Artros är därför en sjukdom som många kommer i kontakt med, direkt eller indirekt. Antingen som nära anhörig till någon som har artros eller genom att det drabbar oss personligen.

Framtidsutsikter

Det är mycket svårt att säga någonting om hur sjukdomen utvecklas i det individuella fallet. Inte så sällan stannar sjukdomsförloppet helt upp, särskilt hos äldre patienter. Det är endast en mindre andel av de många med artros som någonsin får så svåra besvär att de kräver operation.

Texten är publicerad i samarbete med Reumatikerförbundet.

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin

Annons:
SandraG
6/20/09, 3:01 PM
#1

Bra artikel!

MarHai
7/28/09, 11:37 PM
#2

putt

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin

fibro
8/10/09, 12:07 PM
#3

Förvånad  Låter som jag har generaliserad artros…

bertina
8/28/09, 3:17 AM
#4

tack för en bra beskrivning av artros

jag har artros i knän, tumme och käke, men det sitter nog i andra leder också. Men man kan ju bara ha mäst ont på ett ställe, så i mitt fall så har jag KNÄARTROS.

Tatsu
10/19/09, 9:30 PM
#5

Hej!

Jag har fått en diagnos idag efter en längre utredning och det är artros i knät. För det är det enda som de har tagit röntgen på.
Har även ont i tummar, handleder, nacke, vet ej om det är samma.

Fungerar naturläkemedlen för er?
Vad annat kan man göra för att lindra värken?

Tatsu

SandraG
10/22/09, 8:43 PM
#6

#5
Min kompis mamma har använd det där nypontabletterna, hon tycker det har hjälpt henne iaf. :)
Jag brukar ta ett varmt bad när jag känner mig som stelast, det hjälper mig.

Annons:
Fiffilura
2/26/10, 9:27 AM
#7

Måste fråga en sak. Jag blir lite orolig för min mamma nämligen som har så ont i kroppen. Hon har fått diagnosen artros men jag funderar om det kan vara nåt mer.

Hon har ont i skov och dessutom svullnar kroppsdelar, just nu är det vänster fot och hand. Därtill har hon darrningar i vänster arm då hon böjer armen.

Jag ser ju att hon har så ont, det syns i hela kroppen. Hon har gjort prov för reumatism och även magnetröntgat foten utan resultat. Hon har provat artrox och nån mer medicin men berättade att forskning visat att det inte finns några belägg för att det hjälper så därför äter hon ingen medicin just nu.

Hon går nu på smärtlindrande, vilket ju inte botar. Hon är ju bara 65 och biter ihop!!!Jag tror ju mkt på alternativ behandling och funderar på om det kan vara nåt?

Jag vet att det är upp till min mamma, men blir ju lite orolig då jag ser hur ont hon har och vill ju hjälpa!

Fiffilura
2/26/10, 9:28 AM
#8

kan ju även tillägga att hon t.ex. har fått varma bad med vattengympa på remiss.

AnnaLundin
3/1/10, 2:15 AM
#9

#7 - smärtlindrande är oftast inte "bara" smärtlindrande, utan de är antiinflammatoriska och dämpar därmed inflammationerna = det som gör att det gör ont. Det finns inget som botar de reumatiska sjukdomarna, däremot så kan man bromsa dess förlopp. Dessutom är det så att om smärtan minskar så rör man sig mer och ökar på så sätt genomblödningen i det område som är påverkat, vilket i sin tur kan medföra att smärtan minskar.

Det är svårt att veta om det kan vara något mer än artros som spökar hos din mamma, men visst finns det reumatiska sjukdomar som inte visar sig på blodprov.

Alternativ behandling kan säkert vara bra, fast jag tror att ni måste börja med att få en ordentlig diagnos (OM det nu är mer än artros) innan sådan behandling inleds. För oavsett om det är alternativ eller traditionell medicin vi talar om så är det en väldigt stor fördel att veta vad det är man ska behandla bort för något…

Hur upplever hon bassängträningen? Själv älskar jag min…. Kyss

Fiffilura
3/1/10, 8:18 AM
#10

#9 Tack för svaret. Jodå, jag tror mamma uppskattar bassängträningen!

Pratade även med min kiropraktor igår och fick svaret att det inte går att göra nåt åt själva artrosen men att det går att öka rörligheten runt om osv så att helheten blir bättre. Han hade deltagit i en studie med artrospatienter och den visade att behndling av kiropraktor gav mycket goda resultat. Men han sa oxå att det var en väldigt långsiktig behandling, speciellt när man, som min mamma är äldre och kanske väldigt stel i kroppen. Då krävs många, många behandlingar - vilket blir dyrt för en pensionär! Det känns ju inte riktigt som om min mamma skulle tycka den idén är bra.

Jag får koncentrera mig på mig själv istället och se till genom förebyggande behandling att jag inte får lika besvär som min mamma! Men det är jobbigt att se sin mamma ha så ont Gråter

AnnaLundin
3/1/10, 11:18 AM
#11

#10 - be din mamma prova sig fram vad som funkar bäst för henne, bad/träning i varm bassäng resp i "simhallstempererad". Själv älskar jag värmen, den mjukar upp hela mig. Men jag vet att många får större rörlighet av kyla också.

[YlvaP]
9/13/10, 11:16 PM
#12

Jag har tumbasartros.  Ont som tusan.

Amaelv
1/8/11, 3:52 AM
#13

Hej! Jag är bara 11 år, men jag är riktigt säker att jag har nån form av reumatism. Både mamma och mormor har reumatism. Jag har mest ont i knäna och ryggen. Jag har också ganska lätt att få ont eller bli stel i nacken. Det känns jätte jobbigt att vara 11 år och behöva ta det lugnt för att man t.e.x får ont i ryggen :(

Mormor har väldigt böjda fingrar. Jag kan se att nästan alla mina fingrar är lite böjda också.

Jag vill verkligen inte ha böjda fingrar! Finns det något man kan göra med fingrarna gör att dom ska bli "finare"?

Och en sak som brukar hjälpa när jag får ont i ryggen är att lägga sig på en värmekudde. I början kan det göra ondare än innan, men det blir så mycket bättre efter en stund :)

Annons:
AnnaLundin
1/8/11, 12:52 PM
#14

#13 - om du tror dig ha någon reumatisk sjukdom så hoppas jag att du tar kontakt med läkare om det. Det finns hjälp att få, så att du slipper bli sämre redan i ung ålder! Det är tillräckligt illa för oss som har fått sjukdomen vid 30-40 års ålder, även vi anses vara unga reumatiker…

Amaelv
1/8/11, 3:31 PM
#15

Tack, då vet jag :)

Amaelv
1/8/11, 3:31 PM
#16

Tack, då vet jag :)

Upp till toppen
Annons: