Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 82202 ggr
vildarosen
5/28/09, 10:59 PM

Bechterews sjukdom

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En sjukdom som även är känd som AS/Bechterew All text är från reumatiekrförbundet ,länk finns längst ner i denna artikel!

Bechterews sjukdom är en inflammatorisk sjukdom i bäcken- och ryggleder som drabbar ungefär 0,5 % av befolkningen. Det är mer vanligt att män får sjukdomen än kvinnor, två personer av tre är män. Oftast insjuknar man tidigt i livet, men avvikelser finns. Även barn kan få Bechterews sjukdom men deras sjukdomsbild är annorlunda än de vuxnas precis som mäns ofta skiljer sig från kvinnors. Orsaken till sjukdomen är okänd, men det finns en ärftlig faktor med i spelet och troligt är att bakterier eller virus kan starta processen om en ärftlig faktor finns. Rökning kan bidra till sjukdomen men framför allt är det viktigt att inte röka när man fått sjukdomen eftersom prognosen då kan försämras.

Symtom

Bechterews sjukdom kan förutom att den angriper leder, muskler och senfästen också engagera andra kroppsorgan som ögon, hjärta, kärl, lungor, mage och tarm. Sjukdomsaktiviteten varierar i intensitet under livet. Det första symtomet är oftast en tilltagande molande värk i korsryggen. Typiskt är att smärtan är som värst på efternatten, man kanske till och med tvingas stiga upp för att det gör så ont. Morgonstelhet är ett annat klassiskt tecken. Stelheten ger med sig under dagen men återkommer igen efter natten eller om man suttit stilla en längre stund. Symtomen startar sällan akut utan utvecklas under en längre tid. De håller också i sig flera månader, även om smärtan och stelheten under tiden kan variera i styrka. Bechterews kan också ge andra symtom i kroppen. De vanligaste är tendinit i hälsena, bäckenkanterna och revbenen in emot bröstet, samt inflammation i iris, ögats regnbågshinna.

 Hur ställer man diagnosen?

Det är viktigt att diagnosen sätts så tidigt som möjligt så att man snabbt börjar tänka mer på sin fysiska aktivitet än vad man kanske gjort tidigare. Att röra på sig, tänja och stretcha, är en viktig självhjälpsåtgärd som kan påverka följderna av sjukdomen. Det gäller att inte stelna till och att motarbeta förbening både av kotpelaren och av strukturerna mellan revbenen. Den som uppfyller fyra av fem följande kriterier löper 80 % risk att ha drabbats av Bechterews sjukdom.

 Kriterier:

Korsryggssmärta som kommit smygande och är starkast under efternatten. Morgonstelhet.

Stelhet efter att ha suttit stilla länge. Stelheten och smärtan minskar med fysisk aktivitet.

 Symtom som hållit i sig över tre månader.

 Ålder under 40 år (gäller män) när besvären började.

Med röntgen kan man ibland se att lederna i korsryggen (sacroiliaca-lederna) samt mellan kotorna stelnat. Ser man dessa förändringar så styrks diagnosen. Däremot kan man inte säga att en normal röntgen utesluter Bechterews sjukdom. Det är vanligt att man i början av sjukdomen inte kan se någon förändring i ryggen.

Behandling

 Det absolut viktigaste är att träna kroppen och ryggen aktivt. Sjukgymnastik av olika slag, särskilt bassängträning, är grunden för all behandling av Bechterews sjukdom.

Med kontinuerlig träning kan sjukdomen hållas i schack och chansen att slippa senare komplikationer blir betydligt större. Detta gäller även de perioder när man känner sig symtomfri. För att motverka smärtan och stelheten används antiinflammatoriska läkemedel när det behövs. Det finns även andra mediciner att ta till i svårare fall av Bechterews sjukdom.

 Vilka drabbas?

 Bechterews är vanligare hos män än hos kvinnor. Sjukdomen debuterar ofta i ungdomen eller yngre medelåldern. Hos kvinnor kan dock debuten ske något senare och hos personer över 50 år är könsfördelningen jämn. Bechterews sjukdom är till viss del ärftlig, även om risken att föra vidare sjukdomen inte är så stor.

Så går det för patienterna:

Bechterews sjukdom betraktas som en kronisk sjukdom, men för många är symtomen relativt begränsade och funktionsnedsättning är ovanligt. Symtomen kommer ofta i skov och emellan dessa är många så gott som symtomfria. Särskilt bra går det för dem som fortsätter träna aktivt hela livet. Träningen har en stor inverkan på hur sjukdomen kommer att påverka livet. Det är svårt att säga hur sjukdomen ska påverka det fortsatta livet. Tidigare var prognosen betydligt sämre än i dagsläget. Det beror på att de senaste årens forskning betytt mycket för kunskapen om sjukdomen. För dem som får Bechterews sjukdom idag sätts tidigt kraftfull behandling in och man vet vilken stor nytta fysisk träning innebär. För dem som haft sin sjukdom under längre tid får man möta behoven där de är med ledskydd och andra rehabiliteringsåtgärder. Kanske kan inte smärta alltid undvikas, men det finns många olika möjligheter för att lindra. All smärta är individuell och ska tas på allvar, den metod som hjälper en person hjälper inte alltid en annan. Läkemedelsbehandling går ut på att minska inflammationer, stelhet och smärta för att hindra ledförstörelse och bibehålla rörlighet. Därför står behandlingen på två ben, att dämpa smärta och störa sjukdomsprocessen. För de allra flesta blir reumakirurgi inte nödvändigt, men ibland kan behovet av smärtlindring, bättre funktion i en led eller instabilitet vara skälet till att en operation tillgrips. "

Becthterews sjukdiom inår under rubikenAs/Bechterew och som också är känd för namnen ankyloserande spondylit och pelvospondylit.

 Mer information finns på reumatikerförbundet där denna information är hämtad ifrån.

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

Annons:
vildarosen
5/28/09, 11:00 PM
#1

Det är denna reumatiska sjukdom som jag har…

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
lightseeker
6/13/09, 8:50 PM
#11

och min 13-åriga dotter, undantaget från regeln.

Tack! för infon, vildarosen

Crowone
9/11/09, 3:50 PM
#12

Tackar för artikeln.

Har exakt dessa symptom plus ont i muskler, mest muskelfästen, lite varstans fast mest övre delen av ryggen, axelpartier och armar. Domning har jag i vänster arm konstant (MR visar att det beror på svullnad i vävnaderna runt nackkota).

Höger arm typ "dör" under natten med domningar och smärta. Korsryggen värker så illa på efternatten att jag inte kan sova ut ordentligt och behöver sova på eftermiddagen för att palla med dagen.

Innan jag fick antiinflammatorisk medicin var det så illa att jag inte ens kunde stänga handen på morgonen och smärtan liksom strålade i handen upp till underarmen……..m.m. Jobbade med intensivt plock när detta kom.

VC för bedrövlig…..Bytt Vc nu, får se om de är bättre. Ingen diagnos, ingen hjälp mer än antiinflammatorisk medicin. Den andre läkaren (en fitness-faschist)  på den VC jag var på "skämtade" lite med mig och sa att han tyckte att jag skulle tok-träna och strunta i smärtorna…….Borde bo i Amsterdam ett år, gå på anabola, tok-trän hela dagarna och sen röka brajja…..så jag kunde slappna av. Herregud, vad är det för människa som arbetar som läkare??

Arbetslös, frisk enl läkaren och VET att jag inte klarar av ett jobb som det ser ut just nu….

Jag är 43 år och älskar att jobba när jag är ok i kroppen, men nu har jag tappat hoppet om en smärtfri tillvaro i arbetslivet.

Bevare mig väl!! Hur ska detta sluta???

Mvh Crowone

Lill-Kisse
9/11/09, 11:24 PM
#13

#12 Hej Crowone!

Jag tycker att du beskriver en långvarig överansträning som orsakat inflammation i senor och muskelfästen. Det där med axlar och armar är alltför vanligt. Du har fått lindring av antiinflammatorisk medicin. Det finns hyfsade antiinflammatoriska tabletter som du kan köpa receptfritt på apoteket. Be vårdcentralen ta prov, som visar om det finns mycket eller lite inflammation kvar ?

Läkaren som pratade om tokträning, var nog lite fel ute. Har man sådana problem som du, är det bättre att finna former för mjuk träning och stretching. Försök hitta en sjukgymnast, som kan hjälpa dig med det. Du måste få igång kroppen så att du inte stelnar, för det kan bli så mycket svårare att bli bra, sedan man blivit stel.

Hoppas du hittar en rutin, så att du kommer "på benen" igen.

Annons:
AnnaLundin
9/12/09, 11:14 PM
#14

Såvitt jag har förstått är träning jätteviktigt vid Bechterews och övriga spondartriter. MEN, ett viktigt MEN… Det ska inte vara vilken träning som helst, utan det ska vara individuellt anpassad träning som tränar upp rätt muckegrupper på rätt sätt. Den träning som passar mig är kanske helt fel för dig, osv.

Nu har jag inte Bechterews, men jag går i samma bassängträningsgrupp som Bechterewsgänget. Och jag hade några med den diagnosen i gruppen jag gick 3-veckors rehab med på sjukhuset. Och vi har ungefär samma upplägg.

Branneli
9/14/09, 12:55 AM
#15

….sen gäller det att hitta lagom träning, för sin egen kropp. Hrmmm…inte maniskt överträna, host…egen erfarenhet !!

Jag har nu skaffat en sjukgymnast, som ska hålla koll på mej….via telefon. Eftersom rematologen flyttat fem mil bort….

Ska till arbetsterapeuten, som ska underlätta min arbetsmiljö. Hon finns också fem mil bort.

Jaa, denna besparing kostar på mer värk för min kropp…….dessa resor….

Crowone
9/15/09, 12:23 AM
#16

#13  Ja det kan man ju tänka sig, men jag har inte gjort något alltför ansträngande sen början på april då jag fick kicken från min provanställning. Jag har gått på antiinflammatoriska sen dess.

Det blir drygt 5 månader…..borde ju ha gett med sig vid det här laget om det är bara överansträngning kanske?….eller tänker jag fel? Är det speciellt efter långvariga överansträngningar?

#14  Ja det är tydligen jätteviktigt med träning för Bechterews:are. Det har oxå läst. Tror det är för att ryggen inte ska stelna till och bli orörlig.

#15  Du har säkert rätt. Jag ska beställa tid hos sjukgymnasten så fort jag får lov att beställa tid på min nya VC. Man var nämligen tvungen att vänta tills dess 3 veckor gått (av vilken anledning vet jag inte).

Kram på er!!

Lill-Kisse
9/16/09, 12:34 AM
#17

#16  Jag törs inte säga något bestämt om lång- eller kortvaring överansträning, men enbart vila verkar inte räcka i något av fallen. Att slita sönder sig genom lyfta tunga saker förstår man. Även sånt som att sitta och upprepa pyttesmå rörelser med en mus till PC kan ge väldiga förslitningar. Som andra säger här, bör man söka en lämplig träning utifrån de problem man har.

Bra att du kontaktar sjukgymnast Glad

vildarosen
9/17/09, 2:46 PM
#18

Träningen är livsviktig för mig som har Bechtrew och den är anpassad efter mig av en sjukgymnast!

Tränar jag inte regelbundet så blir hela jag lidande!

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

lightseeker
9/17/09, 3:05 PM
#19

hm, vill nu helst anmäla hela sjukvården, min dotter har ännu inte hittat rätt, med mediciner, träning, ingen fungerande skolgång, mobbning där, alla vänner har försvunnit, hon orkar ju inte med det som andra klarar.
Ge mig gärna råd.

[Fiction]
3/14/10, 8:23 PM
#20

Det är ännu inte konstaterat, men det är troligt att jag kan ha denna sjukdom. Har gått omkring med odiagnostiserad smärta i snart 4 års tid utan att någon läkare har kunnat sätta en diagnos, men så sent som i går nämnde en läkare Bechterews för mig och nu skall jag utredas för det.

Är intresserad av era sjukdomshistorier, så berätta gärna.

Annons:
Creation
7/23/10, 6:16 AM
#21

Min far diagnostiserades med bechterews sjukdom någon gång i tonåren/20-årsåldern, symtomen visade sig främst i form av ryggssmärtor. Efter ett tags sjukdom fick han rådet av en läkare att pröva vegetarisk kost(tror att förslaget kom upp eftersom min mor ändå var vegetarian). Sedan dess har han varit i princip helt fri från symtom. Han är i 50-årsåldern idag.

Sen cirka fem år tillbaka har han ätit fisk och skaldjur några gånger i veckan och sjukdomen har inte kommit tillbaka. Vanligt kött var nog det viktigaste för honom att undvika. Kanske var detta bara en individuell faktor för honom, men det kan ju vara en kostförändring värd att pröva för er andra drabbade.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

JohannaN
1/5/12, 9:54 AM
#22

intressant fakta:)

jag har en trolig bechterews men då jag är så ung är det vist väldigt svårt att ställa diagnosen. jag har den där blodgruppen HLAB27 posetivt och har ont i korsryggen med molande värk, fått hoppa på kryckor där varje steg gör fruktansvärt ont och smärtan strålar ner i benen på båda sido om vart annat, åkt in akut på grund av smärtorna, sedan har det suttit i bäckenet, skuldrorna och imellan skuldrorna, fotleden, handlederna och fingrarna:( nu sitter det i käkleden och jag kan knappt öppna käken/munen. det är samma värk som flyttar runt och det kommer och går:(

värst är det om jag jobbar hårt då jag har lokaljobb/städjobb så blir det mycket spring och mycket lyft, gå i trappor och moppande. jag jobbar 10 timmar i veckan och när dom är avklarade har jag superont hela dagar men nätterna är värst:( det har desutom kommit och gått så allt tyder på det.

jag är väldigt kännslig för smärta så när skoven kommer är jag som ett colli, är väldigt, väldigt trött och får feber.

skönt att få prata med folk som vet vad det inebär att ha denna sjukdom^^

// Johanna.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Bävern
1/5/12, 5:53 PM
#23

#19 jag började få värk när jag va 12 år men ingen läkare tog detta på allvar, förstår att din dotter måste ha det väldigt jobbigt, jag va 20 år då dom kom fram till att det inte varit växtvärk jag hade i alla dessa år, nu är jag snart 32 år har inte alls fått bra behandlingar, träningar mm förrän jag kom till reumatike sjukhuset spenshult, där har jag min behandlande läkare idag, vart bor ni någonstans? ni kanske kan få en remiss till att få komma dit för utredning mm, jag vet att dom dragit in på vilka län som kan komma dit, jag bor ju själv bara 4 mil ifrån spenshult, men tycker du ska kolla up detta, man kan även skicka egenremiss dit om inte läkaren gör det, dom är väldigt duktiga där iallafall och för mig har dom gjort allt för att hjälpa mig, tycker du ska kolla upp det om din flicka få komma dit

http://minbecel.blogg.se/

http://mina-duvor.webs.com/

Benjamink
1/17/12, 9:36 PM
#24

Kinesisk akupunktur kan behandla Bechterews sjukdom, man känner förbättring på en gång.

[Catteklina]
2/7/12, 11:53 AM
#25

Har själv levt med denna sjukdom i flera år och fick diagnosen vid 14 års ålder…

Helena Holmgren
5/27/12, 9:45 AM
#26

Har ni provat naturläkemedel eller alternativa behandlingsmetoder mot Bechterew? Vad hjälpte?

Henwen
7/24/12, 10:08 PM
#27

utreds för detta, är väl 99% säkert att jag har det säger läkarna men  många undersökningar kvar innan något är säkert. Vill gärna ha kontakt med folk som har det som man kan prata med vad dom gör för att må bättre och hur dom tränar:) själv ska jag börja med simning om 2 veckor hos sjukgymnast och har provat ut stöd till fötterna idag :)

Annons:
AnnaLundin
7/25/12, 6:26 AM
#28

#27 - jag har inte AS själv, men går på samma träningsprogram som dem i vårt landsting. Min varmaste rekommendation till dig är att du försöker hitta någon vattengympagrupp att komplettera simningen med. Och att du jobbar massor med bålstabilitetsövningar.

Lycka till!

[Billan]
7/30/12, 7:52 PM
#29

Hur har ni med AS , är er sänka och rematoida prover höga ?

Har ni även artros ?

lightseeker
8/1/12, 8:30 AM
#30

jag vet nu säkert att jag har artros, inflammationer litet överallt [bla. i tamen] och att brosket är påverkat i höften, nerver i kläm [nacken] men också att jag är generellt överrörlig och då finns ju också alla dessa symtom som vanliga symtom.

skall till neurolog, för ev. vidareremiss om 2 veckor.

hos mig har de aldrig funnit några inflammationsvärden, så jag väntar också med spänning på att höra vad de säger.

jag känner inte att jag har fått en seriös bedömning, när de inte ens frågar efter familjehistorik, eller tidigare sjukdomstillstånd.

så har det tyvärr tidigare varit, men nu har jag blivt förståndigare.

Upp till toppen
Annons: