Annons:
Etikettmediciner-behandling
Läst 54255 ggr
vildarosen
6/4/09, 3:33 AM

Bra mat vid reumatism

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Detta handlar om vad kosten har betydelse för oss med reumatism.

Många patienter med reumatiska sjukdomar upplever en stark koppling mellan livsstil och symtom. Detta gäller i synnerhet maten och våra kostvanor. Det finns dock inte särskilt många systematiska vetenskapliga studier på hur olika sorters kost faktiskt påverkar reumatiska sjukdomar. Ett skäl till detta kan vara att sådana studier är komplicerade och dyra att genomföra. Att studier är svåra att genomföra innebär dock inte att man ska avfärda effekten av matvanor på ledsjukdomar.

Mat och fasta

Rent allmänt ökar vårt välbefinnande och vi mår bättre om vi äter regelbundet och varierat. Mycket frukt, grönsaker och annan fiberrik mat (som till exempel fullkornsbröd) innehålelr tillräckligt med näringsämnen, vitaminer och mineraler, och hjälper även till att hålla nere vikten. Det senare är i sig gynnsamt för lederna, som belastas mindre. Det är känt att fasta i hög grad kan minska ledbesvären, och vissa patienter genomför därför fastekurer. Man ska dock komma ihåg att besvären återkommer när man återgår till vanlig kost. Det fungerar dessutom bara att fasta i korta perioder med långa mellanrum. Att fasta för ofta innebär annars innebär svåra påfrestingar, energi och näringsmässigt , för kroppen.

Vegankost

En relativt ny svensk studie visar att vegankost påverkar lederna gynnsamt vid reumatoid artrit. En sådan kost kan dock vara svår att fortsätta med i ett längre perspektiv, dessutom finns det risk att man inte får i sig tillräckligt med balanserad näring om man inte är van vid denna kost.

Vid vegankost är det mycket viktigt att ersätta kött/fisk/ägg/ och mjölkprodukter med vegetariskt protein såsom baljväxter (till exemel röda linser, sojabönor, kikärtor, kidneybönor) eller sojaprodukter. Det är också viktigt att tänka på kalciumintaget, eftersom man vid vegankost utesluter kalciumrika mjölkprodukter. Kalcium går att få i sig även från växtriket genom att äta mycket fullkornsprodukter, mörkgröna bladgrönsaker, nötter och frön och ersättningsdryck som till exempel sojamjölk eller havremjölk som är berikad med kalcium.

Observera att du många veganer behöver äta vitamin B12 som kostillskott, eftersom vitamin B12 endast finns i animaliska produkter som utesluts vid vegankost.

Vegankost kan vara svår att fortsätta med i ett längre perspektiv, det gäller att du är tillräckligt motiverad och informerad. Prata gärna med en dietist för att få tillräcklig kunskap för att sedan kunna sätta ihop och variera måltider på egen hand. Annars finns det risk för att du inte äter tillräckligt näringsbalanserad mat.

Atkins, stenålderskost och andra modedieter

I massmedia diskuteras flitigt olika modedieter, som hävdas kunna leda till viktminskning och allehanda övriga gynnsamma effekter: Atkinsdiet och stenålderskost är ett par exempel. Det är ännu oklart hur gynnsam effekt dessa olika sorters kost har på sikt när det gäller viktminskning, risk för diabetes etc. och många har till och med bevisats ha motsatt effekt och ger i långtidsperspektiv viktuppgång. Atkinsdieten innehåller mycket protein och mättat fett som i sin tur kan ge njurproblem och i förlängningen hjärt-kärlsjkukdom. Modedieter fungerar alltså mycket sällan i det långa loppet. 

Omega 3

Däremot finns det stort vetenskapligt stöd för att omega-3-fettsyror, som finns bland annat i fet fisk (t ex lax och makrill) har god effekt på ledsjukdom. Omega 3 finns även i rapsolja, avokado och nötter. Om du inte äter fet fisk minst två gånger i veckan kan det vara aktuellt att ta omega 3 som tillskott, i kapselform eller liknande.

Omega 6

Rött kött innehåller ofta omega-6-fettsyror, som snarare påverkar inflammatoriska faktorer negativt.

Gikt är ett exempel på en reumatisk sjukdom där kost, åtminstone förr i tiden, var en hörnsten i behandlingen. Numera är det inte fallet i lika hög grad, men sannolikt ökar både alkohol och inälvsmat (samt eventuellt rött kött) risken för gikt.

Kostomläggning kan ha effekt

Sammantaget talar mycket för att bra matvanor kan ha en god effekt på ledbesvär, även om det behövs mer forskning för att klarlägga sambanden mera fullständigt. Det finns anledning att rekommendera en balanserad kost, med rikligt med fiberrik mat som frukt och grönsaker, i kombination med mindre fett av bra fettkvalitet (med mycket omega 3)  Bra mat tillsammans med mer motion kan även  minska risken för hjärt-kärlsjukdom, som annars är ökad vid många reumatiska sjukdomar.

Författare:Johan Frostegård, professor, överläkare och specialist i reumatologi och internmedicin, Inst för Medicin, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Uppdaterad:Stina Nordqvist, redaktör, dietist"

Denna artikel hittade jag hos netdoktorn och tyckte att det kan vara bra att lära oss mer om vad kosten kan göra för att vi ska eventuellt må lite bättre!

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

Annons:
vildarosen
6/4/09, 3:46 AM
#1

http://www.reumatiker.se/tidningar/nr299/990217.pdf en bra länk om kost för oss me reumatism

http://www.levamedra.se/livskvalitet/funktionell-mat/ kost som är bra vid RA

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2011

det va lite länkar om kosten för oss. skriv gärna in fler om ni hittar mer!

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

Denna kommentar har tagits bort.
Branneli
7/10/09, 5:33 PM
#3

Åh, här finns det att läsa en regnig dag !! Alltid lika intressant !!

Undra om det finns erfarenheter, på detta forum ?!

Hoppas att ni då vill dela med er. Allt passar ju inte alla kroppar

bertina
8/28/09, 3:41 AM
#4

tja, LCHF kan ju hjälpa till en viss del!

emiya
8/30/09, 1:56 AM
#5

Undvika, eller i alla fall minimera laktos (mjölk) produkter. För mycket laktos kan bilda kristaller som förvärrar ledbesvär.

Lill-Kisse
9/4/09, 12:32 AM
#6

Det var intressant att få en uttalad rekommendation på sidan www.nyfikenvital.org till viss kost, medelhavskosten, och en liten beskrivning av vad den utgörs av.

Vet någon var man kan läsa mer om medelhavskost?

Har någon här lagt om till medelhavskosten och märkt någon effekt av den förändringen? Stämmer påståendena från sidan ovan?

#5 Vad är det för kristaller förvärrar ledbesvär? Kan de berätta vad det finns beskrivet någonstans?

Annons:
AnnaLundin
9/4/09, 1:21 AM
#7

En av tjejerna som går i samma grupp som jag på bassängträning provade medelhavskosten och den gav ingen som helst effekt på henne. Hon griper alla halmstrån hon hittar pga att hon inte kan medicinera - för att hon inte tål medicinerna…

Branneli
9/4/09, 1:25 AM
#8

#7 till slut…hamnar man där när det inte blir bättre av den västerländska sjukvården…..

Det sista som överger är …..hoppet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cool

Lill-Kisse
9/5/09, 1:38 AM
#9

Det är inte lätt att finna bra beskrivningar av vad en viss kost faktiskt innebär. Man kan ju lätt dra felaktiga slutsatser om vad exempelvis "Medelhavskost" är, om man inte tar reda på exakt vilka matvaror som rekommenderas och varför. Förmodligen är det likadant med de flesta andra dieterna som folk pratar om. Dessutom hävdar läkare och dietister att man ska följa sin nya eller ändrade diet under lång tid för att uppnå de goda effekterna.

Jag har kämpat mig igenom en massa texter för att få grepp om vad olika kostråd faktiskt innebär. Nu äntligen har jag hittat en sight, som är enkel att söka i och där man får tydliga bekrivningar. Det är www.sund.nu. Tyvärr har jag inte lyckats hitta information om vem eller vilka som ansvarar för sidan och det är ju en allvarlig brist. Har någon här tittat på sund.nu? Vad tycker ni om kostråden där?

emiya
9/8/09, 1:32 AM
#10

#6 Fick höra det av en reumatolog för några år sen.

MarHai
9/23/09, 6:51 PM
#11

Putt för en bra artikel

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin

Lill-Kisse
9/23/09, 9:37 PM
#12

Ja, visst är det bra med sådana här tips Glad. Men man måste nog läsa allt med kritiska ögon. Den bok som berättades om inom www.reumartiker.se föreföll minst sagt virrig. Och vad ska man tänka om en amerikansk bok utgiven 1995? Hur kan Reumatikerförbundet rekommendera en så gammal bok, när det hänt massor inom medicinsk forskning sedan dess?

Hemsidan www.levamedra.se förefaller betydligt fräschare. Texterna där var intressanta.

Timmermanskan
9/9/10, 1:23 PM
#13

Själv har jag diagnosen Sjögrenssyndrom.

Sedan 1998 slutade jag att äta oxkött.

Det kom sig av att vi i familjen inköppt ett parti oxkött från en säker och giftfri källa. Detta var i november -97.

I januari 1998 hade jag fruktansvärt ont i hela kroppen i lederna och svullnader över ledknotorna.

Då fick jag den slutliga kännslan av att nu är det dax att sluta upp med kött.

Jag har sedan des inte ätit oxkött men ätit kyckling utan problem, allt ätbart från havet funkar för mig. Någongång får jag ett sug efter rökt smak.

Då äter jag en kokt korv. Det funkar bra.

Värre då vi är bortbjudna och måltiden består av kött.

Då tar jag bara av såsen och massor av grönsaker och potatis i stället. Har i bland fått ont i lederna, men det går över snabbt.

Tillagade en Rådjursadel och tänkte att det är säkert ok.

Men ack vad jag bedrog mig! Det var inte alls bra för lederna. Grönsaker och frukt är det bästa och havets läckerheter. Dessutom äter jag o-mega tre 3 st varje morgon och Treokomp B-12.

Timmermanskan

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
asta56
2/3/14, 10:38 PM
#17

Jag hade fruktansvärd värk i fötter o gick då över till strikt LCHF kost. Efter knappt 14 dagar var värken helt borta.

Mia Marie
4/14/14, 4:17 PM
#18

Nattskatteväxter bör man utesluta vid reumatisk eller neurologisk sjukdom/funktionsnedsättning…

Även tänka på gluten, mjölk och socker och dess påverkan på kroppen…Har man då också besvär av mage och tarm med olika sjukdomar kan man se över detta med en kostomläggning som man anpassar till sig själv som heter FODmap…

Att inte blanda olika sockerarter sen att äta protein och kolhydrater för sig kan vara bra för vissa…

Man få ju också utgå ifrån eventuella allergier/intolerans och överkänsligheter…

http://www.alternativjournalen.se/wuweij/problemet-med-nattskattevaxter-149876

Det går att googla och läsa mera…

asta56
4/15/14, 9:50 AM
#19

Bra och rätt kost vid reumatism? Jag har RA och när jag la om till LCHF-kost blev jag av med min värk efter 14 dagar.

[3RaraHusdjur]
9/3/16, 9:43 PM
#20

Jag har många gånger hört solskenshistorier hur folk helt slutade ha ont i leder p.g.a reumatism när de bytte till vegankost, så jag vart inte förvånad när denna stod med här. 

Men jag förstår inte varför det skulle vara svårt att fortsätta med denna i längden (sockriga frukt smoothies, kryddiga grönsaker, potatis och bönor låter som himmelriket..) eller få näringsbrist när man äter helt Naturlig mat (och inte fuskar med godis eller oljig mat), då är allting hur lätt som helst och nyttigt! 

All mat har kalcium, kroppen lär sig att absorbera den effektivare om den får mindre mängder. Det är mjölkindustrin som har lagt ner miljoner på att övertala folk att man ska få mer kalcium än vad man egentligen behöver, det är en lögn.

Och akta er för kött då den försurar kroppen och gör den till en perfekt miljö för cancer, det mättade fettet dödar också BETA celler så att man i längden får diabetes, fruktsocker gör inte detta. Vad ni än gör oroa er inte för fruktsocker! Ni hittar mer info här; http://nutritionfacts.org/video/what-causes-diabetes/

Många veganer tar inte kosttillskott förutom B12, men om man vill vara  super petig så kan man göra som jag och ta totalt B12, jod samt Omega 3 från alger. Inte så komplicerat egentligen! Ha hela tiden i åtanke att man ju kommer vara sjukdomsfri på detta sätt, då är det verkligen värt…

Annons:
[3RaraHusdjur]
9/4/16, 8:25 AM
#21

Glömde skriva till att jag tar D2- vitamin under vinterhalvåret också, men det hoppas jag verkligen att alla i norden redan gör (eller annat D-vitamin tillskott)…

ApanAnn
9/19/16, 10:05 PM
#22

Jag har testat olika kostvarianter, men har märkt att jag personligen mår bäst på blandkost med kött och ganska mycket vegetariskt. Mitt järnvärde blir bedrövligt om jag slutar äta kött helt. Men ja, skräpmat är det ingen som mår bra av och jag försöker hitta en bra nivå på köttkonsumtionen eftersom det inte är så klimatsmart med överdrivet köttätande.

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!

Upp till toppen
Annons: